tirsdag 21. september 2010

Facebook!

Kjære ”vi over 60” lesere, min sjef, lektor Aas har gitt meg som oppgave å presentere Facebook kulturen for dere. Det skal jeg prøve så godt jeg kan å få til.
De fleste ungdommer som du snakker med nå om dagen har sin egen Facebook profil. Der legges det ut bilder av fester, opplevelser og interesser du har. Du har mulighet til å holde kontakten med venner som bor langt unna og du kan dele viktige hendelser i livet ditt med andre. Det kan ha stor verdi for en som flytter langt unna venner og familie for å studere.
Du danner din egen identitet på nettet og deler den med mange andre. Det er veldig hyggelig på bursdagen sin å få over 50 gratulasjoner, man setter kanskje særlig pris på de som er fra folk du nesten aldri ser. Hvis du har en god venn som har flyttet langt fra deg er Facebook et godt redskap for å holde kontakten. Du kan se hva som skjer i alles liv til enhver tid. Men du skal også være forsiktig, ikke legg ut sensitiv informasjon eller bilder du ikke vill at alle andre skal se.
Man får sin egen rolle på ”Face” noen skriver nyhetsoppdateringer hele tiden, mens andre bare har en i måneden. Noen ganger kan for eksempel en som er veldig sjenert skifte personlighet når h*n ikke trenger å se personen som h*n snakker til i øynene. Dette kan også ha en negativ virkning, mobbing på internett er et problem i dag. Jeg har selv aldri opplevd det, men vet at det skjer. Om det skjer på Facebook er jeg ikke sikker på, men det som er sikkert er at det er mye lettere bare å sende en melding uten å måtte stå foran personen og hans venner å si det.
Men kulturen på Facebook virker for meg veldig god. Man støtter hverandre hvis noen skriver triste beskjeder. Eller vi kan glede oss over andres glade budskap. Jeg føler at den nærhets kultur som er nå også er på ”Face.” Man snakker med vennene sine om veldig mye og selv om man ikke har kroppskontakten der kan man nesten føle klemmen komme ut av skjermen.
Når det gjelder sekundær sosialiseringen så spiller nok facebook en ganske stor rolle. Man blir for eksempel opptatt av forskjellige spill til forskjellig tider. Og gjennom alle bildene som legges ut kan man også se forskjellige moter og hva man burde gå med nå. Man kan også bli påvirket til å se på forskjellige ting på TV hvis mange snakker om et program og du vil være med på praten.
Primær sosialiseringen kan kanskje også bli noe påvirket. Mødre som er hjemme med barnet sitt sitter mye på facebook. Der kan det henne at hun plukker opp ideer fra andre mødre om hvordan hun burde oppdra barnet, eller legger ut bilder av barnet. Barn får også sin egen profil tidligere og tidligere. Noen mødre lager jo også egne blogger om barnet, da skal du være forsiktig med hva du legger ut av bilder og tekst.
Det er noen formelle normer på ”Face” som blant annet sier at man ikke har lov til å legge ut bilder uten at personene på bildet har samtykket. Man kan heller ikke stjele bilder fra andre. De uformelle normene som finnes er at man skal skrive pene ting til hverandre, logge ut etter bruk, ikke brette ut hele privatlivet ditt og følge med på hva som skjer regelmessig er noen uformelle normer. De positive sanksjonene man kan få ved å følge dette er at man får et nett av gode venner rundt deg som støtter deg til enhver tid. Men hvis du bryter disse normene kan du også få negative sanksjoner. Når det er et så stort nettverk som kan se hva du skriver og kan finne ut hva du har gjort, sprer dumme hendelser seg veldig fort. Dette kan gjøre at du får mange imot deg.
Det er ikke så stor forskjell i kjønnsrollene mellom jenter og gutter på Facebook. Den eneste lille forskjellen som jeg kan klare å komme på er at det kanskje er noe mer spillkultur blant guttene.
Håper dere fikk en liten innføring i dette lille samfunnet som så mange er medlem av, bli medlem du også!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar