onsdag 1. desember 2010

Styreform og levesett!

1.     På hvilken måte kan filmen "Die Welle" illustrere hvilke trusler demokratiet kan utsettes for? Kunne noe lignende ha skjedd i 2idb i dag?
      Den illustrerer at vi mennesker er lett påvirkelige. Når det er en leder de stoler på og vil opphøye kan det gå utover andre. Man kan gjøre ting man egentlig ikke vill, men som man gjør for å være med i ”gjengen.” Det kan begynne med en liten gruppe, men utvikle seg til noe stort og ukontrollerbart.
      Jeg tror ikke noe slikt kunne skjedd i 2 IDb i dag. Håper vi hadde vært sterke nok til å stå imot. Man skal gjøre det man føler for selv, ikke det man tror at andre vil.

2.     Hva kjennetegner et demokrati? Et diktatur? Har vi eksempler på diktaturer i verden i dag?
      Demokrati = styre med medbestemmelse og frihet for folk, folkestyre
Diktatur = Makten ligger hos en enkelt person eller hos en liten gruppe personer
      Nord-Korea har diktatur.

3.     Forklar hva begrepet omfordelingspolitikk betyr. Vis med eksempler.
      Omfordelingspolitikk er når staten først samler inn inntektene sine i en ”fellespott” for senere å fordele pengene på de personene som trenger dem. Skatten vi betaler går blant annet til dette. Denne ordningen gjør at folk som er uføretrygdede fortsatt får penger. Vi har gratis skolegang og sykehusopphold (det er jeg glad for!).

4.      Hva er forskjellen på en interesse- og en verdikonflikt? Ta for deg en nettavis, velg ut noen saker som handler om politiske konflikter. Vis om det handler om en interesse- eller en verdikonflikt.
      Forskjellen på interesse og verdikonflinkt er at verdikonflikter handler om grunnleggende mål, idealer og livssyn som preger samfunnet. Mens interessekonflikter handler mer om grupper som kjemper om materielle eller økonomiske goder som ikke finnes i ubegrensede mengder. Hvis noen får mye penger må andre få mindre.
       Interessekonflikt:I Nøtterøy kommune kan 49 øyboere med nedsatt funksjonsevne kan risikere å måtte betale for brøyting selv. Hittil har kommunen, mot en egenandel på 1000kr brøytet helt frem til heisen. Kommunen sparer penger, mens beboerne det gjelder vil merke det godt på lommeboken.

5.     Hva mener du kan gjøres for å få flere ungdommer til å interessere seg for/delta i politikk?
      At politikerne ikke lover mer enn de gjør får de til og virke mer troverdige. Det gjør også at man interesserer seg mer fordi man vet at man kan stole på det personen sier. Tidligere stemmerett tror jeg også hadde vært lurt. Da bryr man seg i hvert fall litt mer om politikk i perioden før valgetJ
 

2 kommentarer: